پایان نامه رشته کشاورزی و محیط زیست با عنوان منابع طبیعی منطقه 12 تهران و نقش آن در كاهش آلودگی‌ها

 
 
چكیده
با افزایش قیمت انرژی و تأثیر آن در مصرف و آلاینده‌های موجود در شهرها به خصوص شهر تهران و احتمال به وقوع پیوستن سیلابهای شهری راه كارهایی در جهت كاهش آلودگی‌ها و جلوگیری از سیلابها ارائه شده است .گیاهان همواره به عنوان جزء بسیار عمده‌ای در شالوده شهرها محسوب می‌شوند . امروزه گسترش فضای سبز و تزئین شهر توسط گیاهان زینتی و گیاهان مقاوم در برابر آلودگی‌ها بسیار رایج است .
 
به طوری كه گیاهان نقش بسیار مهمی را در كاهش انواع آلاینده‌های شهری و كنترل سیلابها ، تعدیل میكروكلیما و نیز كاهش انرژی مصرفی ساختمان‌ها و كاهش سرعت باد ایفاء می‌كنند .كاشت گیاهان در محل‌های مناسب تأثیر مهمی در كاهش سرعت و تغییر جهت و در نتیجه در كمیت تبادلات هوائی و كاهش انرژی مصرفی ساختمان‌ها برای گرمایش دارد . همچنین تأثیر سایه درختان و درختچه‌ها در اطراف منازل در كاهش انرژی مصرفی ثابت شده است .در جهت استفاده بهینه از گیاهان باید سعی شود گیاهانی كه در آپارتمان مورد استفاده قرار می‌گیرند در محیط مناسب باشند و مناسب آپارتمان باشند . باید درآپارتمانها از گونه‌های مقاوم در برابر محیط زیست منازل استفاده شود .یكی از فضاهای سبز شهرها پاركها می‌باشد كه باید در آن گونه‌های مناسب مثل سرو ، شمشاد ، سیاه‌آل ، بلوط ، ممرز كاشته شود تا در كاهش آلودگی‌های شهری مؤثر واقع شوند .
 
 
کلمات کلیدی:

فضای سبز

تاریخچه گیاهان آپارتمانی

ضرورت فضای سبز شهری

منابع طبیعی منطقه 12 تهران

 
 
مقدمه 
هزاران سال است كه موجودات بر این كره خاكی زندگی می‌كنند . همه موجودات با تبعیت از قوانین و نظام طبیعت ، خود را با آن سازگار ساخته‌اند . تنها انسان است كه از قوانین سر پیچی كرده با فكر اینكه سلطه‌ی بیشتری بر طبیعت داشته باشد موجب تحولاتی گاه عظیم در آن گشته است . این تغییرات همواره سودمند نبوده‌اند بلكه در بسیاری موارد باعث آلودگی‌های مختلف نیز شده است . حال باید به دنبال راه حلی برای كاهش این آلودگی‌ها و رفع مشكلات به وجود آمده باشیم .یكی از سودمندترین راه حل‌ها گسترش فضای سبز و پرورش گیاهان مختلف می‌باشد كه نتایج خوبی از آن دیده شده است .در چند دهه‌ی اخیر به تدریج فضای سبز بسیاری از شهرهای كشورمان چهره‌ای تازه پیدا كردند كه غالبأ چندان متناسب با فرهنگ و طبیعت و اقلیم منطقه نبودند . در توسعه فضای سبز شهرها چندان اثری از درختان سنتی كه زمانی با صلابت و ابهت سایه‌های ژرف خود را بر سنگفرش‌های خیابانها گسترده بودند باقی نماند .
 
 این روند تغییر در سیمای فضای سبز شهرها به طور عمده متأثر از تفكر یك بعدی در ارزیابی درختان مناسب برای شهرها و ندانستن دیدگاههای هنری و زیست محیطی در برنامه‌ریزی فضای سبز شهرهای رو به توسعه در چند دهه‌ی اخیر بوده است .اثرات انكار ناپذیر پوشش گیاهی در بهبود وضعیت زیست محیطی ، تعدیل شرایط اقلیمی و كاهش آلودگی‌های گوناگونی كه گریبانگیر شهرهای بزرگ شده است ،بیش از پیش اهمیت توسعه هدف‌دار و برنامه‌ریزی شده فضای سبز را آشكار می‌سازد .سازمان پاركها و فضای سبز شهر به همین منظور و به انگیزه تسریع در روند رشد و توسعه كمی و كیفی فضای سبز همگام با برگزاری دوره‌های آموزش مستقیم ، به اجرای برنامه‌های آموزش از طریق تألیف ، ترجمه و چاپ تازه‌ترین مقالات و مباحث تخصصی مبادرت نموده است .از دیدگاه شهرسازی ، فضای سبز عبارت است از بخشی از سیمای شهر كه از انواع پوشش گیاهی تشكیل شده است . از دیدگاه زیست محیطی فضای سبز شهری عبارت است از فضایی نسبتاً وسیع متشكل از پوشش‌های گیاهان ، با ساختی شبه جنگلی و برخوردار از بازدهی زیست محیطی ،با اكولوژیكی معین و درخور شرایط زیست محیطی حاكم بر شهر .
 
 
 
فهرست مطالب
منابع طبیعی منطقه 12 تهران 1
چكیده 2
مقدمه 3
موقعیت جغرافیایی منطقه 12 7
2-1 تاریخچه كلینیك گل و گیاه دكتر حسابی 8
3-1 نوع فعالیت كلینیك گل و گیاه 8
4-1 امكانات 9
5-1 اهداف و برنامه‌های كلینیك گل و گیاه اداره فضای سبز شهرداری منطقه 12 9

1-2 تعریف فضای سبز 12

2-2 ضرورت فضای سبز شهری 12

3-2 گیاهان مناسب برای ایجاد فضای سبز 13

4-2 ضرورت و اهمیت درختان و گیاهان در فضای شهری 15

5-2 باغ‌ها به عنوان محل تجمع درختان 16
6-2 فضای سبز و محیط زیست شهری 17
7-2 نقش گیاهان در سیلاب شهری 18
8-2 درختان مناسب برای شهرها 21

9-2 تأثیر فضای سبز بر‌آلاینده‌های هوای شهر تهران 22

10-2 نحوه كاهش آلودگی صوتی در فضای سبز 23
11-2 گیاهان چگونه در كاهش آلودگی صوتی مؤثر هستند : 24
12-2 عوامل كاهش‌دهنده آلودگی صوتی در درختان 25
هـ) نحوه كاشت درختان: 26

13-2 گیاهان و آلودگی صوتی در تهران 27

15-2 درختان در فضای سبز شهری 32
الف)معیار اول 33
مثال‌هایی برای هر یك از خواسته‌ها 34
16-2 نقش اقتصادی گونه‌های درختی در فضای سبز شهری 39

1-3 تاریخچه گیاهان آپارتمانی 41

3-3 عوامل مهم در رشد و پرورش گیاهان آپارتمانی 43
4-3 كمبود مواد غذایی گیاه 46
5-3 نیاز گیاه به تعویض گلدان 46
6-3 شستشو و تمیز كردن برگها 47

7-3 پرورش و نگهداری چند نمونه از گیاهان آپارتمانی 48

8-3 تاریخچه سازمان پارك‌ها و فضای سبز شهر تهران 52
9-3 اهداف سازمان پارك‌ها و فضای سبز شهر تهران : 53
10-3 برخی از فعالیت‌های سازمان پارك‌ها و فضای سبز شهر تهران در سال‌های اخیر : 53
11-3 پارك‌های مدرسه‌ای 54
12-3 پارك‌های موجود در شهر 55
13-3 درختان و درختچه‌های مناسب برای شهر تهران 55
14-3 خلاصه‌ای از طرح چگونگی خودكفایی اقتصادی پارك‌های شهری و جنگلی 56
نتیجه‌گیری : 64
پیشنهادات : 65
منابع 67